Ton Koek schreef:
Bij een wildkleur is de stuit zwartbruin, de mutatie ino laat het zwart verdwijnen dus en beïnvloedt het bruin sterk terug tot roze rood.
Nee, niet echt. Maar ik zal het uitleggen.
Je kunt van zwart en bruin geen carotenoide maken.
Een Zilverbekje wildkleur heeft in de stuit en staart ook rood, maar dat zie je bij de wildkleur dus niet omdat de kleur die daar nog meer zit alle andere kleuren overschaduwd.
Een ino haalt al het pigment weg maar laat alle vetstof/carotenoide kleuren (geel, oranje en rood) ongemoeid.
Ik zal het middels een voorbeeld proberen te verduidelijken.
Neem een wit diep bord en leg daarop een stukje rood papier, en vul het bord met een dun laagje hagelslag (laten we zeggen 100gram). je ziet dan nog rood tussen de chocolade door, maar ook nog wat wit, ga op een meter afstand staan en dit zien wij dan als lichtbruin met een rood waas.
Verdubbel de hoeveelheid hagelslag (200gram) en je zult zien dat het rood en het wit niet meer zichtbaar zijn, gevolg het geheel is chocoladebruin geworden.
Doe er nog een keer 100gram of voor mijn part een kg hagelslag bij, dat maakt geen verschil het is en blijft chocoladebruin.
Alleen is die hoeveelheid hagelslag wel van invloed op de werking van mutaties.
Stel bij het bovenstaande voorbeeld dat je een kg hagelslag in het bord hebt liggen en je pas bij een hoeveelheid 100 tot 150gram wat wit en rood zichtbaar krijgt.
Stel je hebt een redelijk sterke opbleekfactor van 50% die van die oorspronkelijke kilo een halve kilo afhaalt, dan heb je nog steeds chocoladebruin en geen spoor van rood of wit.
Stel er ligt geen kilo hagelslag op het bord maar slechts 200 gram en diezelfde 50% opbleekfactor komt langs, dan ligt er nog maar 100gram hagelslag op het bord en zien we duidelijk rood en duidelijk wit, resultaat: lichtbruin met duidelijk rood er tussendoor.
Wat doet de ino?
Die haalt alle pigmentkleuren weg en doet niks met carotenoide kleuren, dus alles wat zwart en of bruin is, dus even terug naar die hagelslag, alle hagelslag is van het bord verdwenen en wat zien we dus, een wit bord met een rood papiertje.
Een creme ino is een half ino, die halen meestal wel
al het zwarte pigment weg en een groot deel, maar niet alles van het bruine pigment, dat zien wij dan als een lichtcreme vogel met rode partijen volledig intact.
is dat te volgen?